Bizi Takip Edin!
Dil Seçimi:
Üniversite lisans mezunlarının iş gücü piyasası performanslarını bölümlere göre değerlendiren ÜNİ-VERİ, başta üniversite tercihi yapacak öğrenciler olmak üzere eğitimine devam eden gençlerin ve ilgili profesyonellerin doğrudan yararlanabileceği ulusal bir projedir.
Mezunların iş gücü piyasası performanslarını “ilk iş bulma süresi”, “istihdam oranı”, “nitelik uyuşmazlığı” ve “kamuda işe yerleşme oranı” gibi 15 farklı gösterge üzerinden değerlendiren ÜNİ-VERİ genç yeteneklere yükseköğretim süreçlerine geçiş yaparken modern, veriye dayalı tercihler yapma imkânı sunmaktadır.
Aşağıda yer alan “Bölüm Profili” sekmesinde, bölüm ve gösterge seçiminin yapılmasıyla çeşitli grafik ve görseller aracılığıyla paylaşılan istatistiklere erişilebilmektedir. Benzer şekilde, “Karşılaştır” sekmesinde, merak ettiğiniz iki farklı bölümden mezun kişilere ait gösterge değerleri karşılaştırmalı olarak incelenebilmektedir.

Ülkemizde nitelikli insan kaynağının geliştirilmesine destek olmayı amaçlayan ÜNİ-VERİ, hem kamu hem de özel sektörde çalışan mezunların istihdam verilerini çeşitli istatistiksel yöntemler ve modern araçlar kullanarak şeffaf ve kanıta dayalı bir şekilde değerlendirmektedir. ÜNİ-VERİ kapsamında; kullanılan yöntem, paylaşılan göstergelerin tanımı ve yapılan bölüm sınıflandırması hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

ÜNİ-VERİ ile ilgili detaylı bilgi edinmek için soru, talep ve görüşlerinizi univeri@cbiko.gov.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.

Bölüm

Ülkemizde 2010-2022 yılları arası mezun veren yükseköğretim lisans programları 81 bölüm altında sınıflandırılmıştır. Tercih yapmak istediğiniz bölümü seçerek ilgili bölüm mezunlarının iş gücü piyasası performans göstergelerine erişebilirsiniz.

İş Gücü Piyasası Performans Göstergeleri

Yükseköğretim lisans programları mezunlarının iş gücü piyasasındaki performanslarının veriye dayalı ve tarafsız bir şekilde belirlenmesi amacıyla hesaplanan 15 adet gösterge listelenmiştir. Tercih yapmak istediğiniz bölümü değerlendirmede ve tercih süreçlerinizde bu göstergelerden faydalanabilirsiniz.

Mezunların yurtiçindeki ilk işlerine ait ücretler TÜFE ile 2024 yılı seviyesinde sabitlenerek ilk işteki ücret dağılımları hesaplanmaktadır.

Mezunların yurtiçindeki mevcut işlerinde çalıştıkları firmalarda istihdam edilen kişilerin toplam sayısına göre dağılımlar verilmektedir.

Nitelik uyuşmazlığı, kişilerin çalıştıkları işlerin eğitim seviyelerine göre daha az ya da daha yüksek nitelik gerektirdiği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu sayede, mezunların ilk işlerinde eğitim seviyelerine uygun mesleklerde istihdam edilme durumları belirlenmektedir.

* Göstergeye ilişkin detaylı bilgiye yöntem kısmından ulaşabilirsiniz.

2024 yılı itibarıyla mezunların kamuda çalışma oranları sunulmaktadır. Sözleşmeli kamu personeli de dahil edilmiştir.

Mezuniyetten sonra kişilerin ilk işe yerleşene kadar geçirdikleri süre ay bazında hesaplanarak dağılımlar oluşturulmaktadır.

*Mezuniyetten 6 ay öncesine kadar iş bulanlar 'Mezun Olmadan Önce' kategorisindedir.

Mezunların yurtiçindeki mevcut işlerinde çalıştıkları sektörlere göre dağılımları, Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE Rev.2) çerçevesinde gösterilmektedir.

Mezunların iş gücü piyasasında kayıtlı çalıştıkları ortalama iş yeri sayısı hesaplanmaktadır.

Mezunların ülkemizde kurdukları girişimlerin faaliyetlerine devam ettiği sürelerin ay bazında dağılımıdır.

Mezunlarının işlerinden ayrıldıktan sonra başka bir işte çalışmaya başladıkları zamana kadar geçen sürenin dağılımıdır.

Kişilerin mezuniyet sonrası yurt içinde kayıtlı çalıştığı toplam sürenin, çalıştıkları toplam iş yeri sayısına bölünmesiyle hesaplanmaktadır.

Mezuniyet sonrası herhangi bir dönemde ülkemizde girişim kuran mezunların oranları hesaplanmaktadır.

Mezuniyet sonrası herhangi bir dönemde ülkemizde yönetici olarak çalışmış mezunların oranları hesaplanmaktadır. ISCO-08 meslek standartlarında belirtilen yönetici pozisyonları temel alınmıştır.

 

Mezunların son iş kayıtları incelenerek ülkemizde akademisyen olma oranları hesaplanmıştır.

Mezunlar arasında 2024 yılı itibarıyla kamu ve özel sektörde aktif olarak çalışan kişilerin kayıtlı istihdamda olma oranları yer almaktadır.

Mezunların kurdukları girişimlerin yüksek katma değerli sektörlerde bulunup bulunmadığı 40-100 arası bir endeks ile ölçülmektedir. Katma değerli sektörlerde faaliyet gösteren girişimler belirlenirken, TCMB Sektör Bilançoları ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik İstatistikleri’nden faydalanılmaktadır.

Karşılaştır

Karşılaştırma yapmak istediğiniz 2 bölümü belirledikten sonra seçeceğiniz iş gücü piyasası performans göstergesinde bu bölümlerin değerlerini bir arada görebilir ve tercih süreçlerinizde bu karşılaştırmadan faydalanabilirsiniz.

İş Gücü Piyasası Performans Göstergeleri

Yükseköğretim lisans programları mezunlarının iş gücü piyasasındaki performanslarının veriye dayalı ve tarafsız bir şekilde belirlenmesi amacıyla hesaplanan 15 adet gösterge listelenmiştir. Tercih yapmak istediğiniz bölümü değerlendirmede ve tercih süreçlerinizde bu göstergelerden faydalanabilirsiniz.

<>

Mezunların yurtiçindeki ilk işlerine ait ücretler TÜFE ile 2024 yılı seviyesinde sabitlenerek ilk işteki ücret dağılımları hesaplanmaktadır.

Text1

%0

%50

%100

Text2

%0

%50

%100

* Mezuniyetten 6 ay öncesine kadar iş bulanlar 'Mezun Olmadan Önce' kategorisindedir.
İLGİLİ RAPORLAR