Bizi Takip Edin!
Dil Seçimi:
08.06.2019

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, bölüm seçimi ve mezuniyet sonrası istihdam imkânları konusunda kapsamlı bilgilerin yer aldığı bir kılavuz hazırlıyor. Çalışmaları süren ve tercih sürecine yetiştirilmesi planlanan kılavuzda, üniversitelerin bölümleri ve bu bölümlerden mezun olan öğrencilerin kaçının alanlarıyla ilgili iş buldukları, iş bulma süreleri ve kazandıkları ücret gibi güncel veriler yer alacak.

Kılavuzda sektörel bazlı istihdam tabloları da bulunacak. Öğrenciler iş dünyasında nitelikli eleman açığı veya fazlası olan sektör ve meslekleri kılavuzdaki endekslerden öğrenebilecekler. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin çalışmasında, üniversitelerin lisans diplomalarına göre kamu ve özel sektördeki istihdam imkânları da paylaşılacak. Kılavuzda ayrıca lisans diploması ile istihdam ilişkisinde uyum oranları da yer alacak.

Miss match çekildi

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nde yapılan hazırlıklar kapsamında Yükseköğrenim istihdam endeksi araştırmasının ücret, nitelik uyuşmazlığı (miss match), istihdam oranları ve işe giriş süreleri başlıklarında sona gelindi. Araştırmanın diğer başlıkları; kamu ve özel sektör ayrımı, yayılım oranları ve işe girilen şirketlerin büyüklükleri konuları da kademeli olarak çalışmalar sürdürülüyor.

Siteden paylaşılacak

Hazırlık aşamasında olunan çalışmada YÖK ve SGK verileri ele alınıyor. Bu çalışmanın sonuçlanmasıyla birlikte, Türkiye’de ücret oranı, çabuk iş bulma gibi konularda karşılığı olan meslekler de belirlenmiş olacak. Bu verilerin tercih döneminde üniversite adayları ile İnsan Kaynakları Ofisi’nin internet sitesinden paylaşılması hedefleniyor.

Adaylar tercih edecekleri bölümlerin mezuniyet sonrası istihdamda, nitelikli uyum veya nitelikli uyuşmazlık (miss match) oranlarını sektörel bazda görebilecekler. YÖK, SGK ve ÖSYM verilerinden hareketle hazırlanan kılavuz, her yıl güncel veriler dikkate alınarak yenilenecek. Üniversite adaylarına meslek ve bölüm seçiminde yol gösterecek olan çalışma, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin sitesinden paylaşılacak.

Tüm Haberler
Diğer Haberler